Vanaf 2025 is een tijdelijke toestemmingsverklaring (opt-in) nodig voor vermelden van gegevens over de DSM-hoofdgroepdiagnose bij facturering naar verzekeraar
Zorgaanbieders blijven tot 2028 verplicht gegevens over de DSM-hoofdgroepdiagnose of het basis-ggz profiel van de patiënt te registreren en te vermelden op de factuur aan de zorgverzekeraar. Dit heeft VWS op 19 december 2024 aan de Tweede Kamer gemeld. De juridische verplichting om deze gegevens op de factuur te zetten en met de zorgverzekeraars te delen was tot 31 december 2024 opgenomen in de NZa-regeling geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg 2024. Dat is vanaf 1 januari 2025 niet meer het geval. En dat is een probleem voor het factureren naar uw verzekeraar. Zorgverzekeraars hebben nl. de DSM hoofdgroepdiagnose op de factuur nodig om declaraties van de zorgaanbieder te controleren en goed te keuren. Zonder deze informatie kan een factuur niet worden vergoed. Om het voor ggz-aanbieders mogelijk te maken om deze informatie op de factuur te kunnen zetten en daarmee de declaraties veilig aan zorgverzekeraars te kunnen indienen hebben partijen afgesproken dat behandelaren hiervoor – tijdelijk, tot het publiceren van de VWS-regeling – toestemming aan patiënten gaan vragen.
Toestemming van de patiënt geeft juridische zekerheid aan zorgaanbieders om in de periode tot de regeling van VWS is gepubliceerd declaraties te voorzien van de benodigde informatie. Zorgverzekeraars kunnen declaraties dan vergoeden.
Dit houdt in dat uw psychiater met u dit zal bespreken en u om schriftelijke toestemming zal vragen. U heeft overigens ook nog altijd het recht uw zorg voor de verzekeraar anoniem te ondergaan, waarbij er nauwelijks gegevens naar de verzekeraar gaan. Hiervoor dient de zg. ‘privacyverklaring’.